0

С еверна Корея отрече информацията, че предоставя войски на Русия, които биха могли да бъдат използвани в конфликта в Украйна. Постоянният представител на Пхенян в ООН определи твърдението на Сеул като "неоснователен слух".

ЗАПОЧВА ЛИ СЕ? Северна Корея изпраща 12 хиляди войници в Русия!

"Що се отнася до т.нар. военно сътрудничество с Русия, моята делегация не смята за необходимо да коментира тези неоснователни тенденциозни слухове", заяви севернокорейският представител на сесията на Общото събрание на ООН, която се проведе късно снощи в Ню Йорк.

Твърденията на Сеул "имат за цел да опетнят имиджа на КНДР и да подкопаят законните, приятелски и сътруднически отношения между две суверенни държави", добави той.

По-рано вчера Южна Корея привика руския посланик в Сеул, за да поиска "незабавното" изтегляне на войниците, изпратени според Сеул от Пхенян, за да подкрепят Москва във войната ѝ срещу Украйна, съобщи южнокорейското министерство на външните работи.

ЩЕ СЕ СТИГНЕ ЛИ ДО ТРЕТА СВЕТОВНА? Сеул настоява Пхенян да изтегли войниците си от Русия!

Около 1500 севернокорейски войници от специалните сили вече са в Русия, за да се аклиматизират, и се очаква скоро да заминат на фронта, съобщи в петък южнокорейското разузнаване. Според него се очаква да бъдат изпратени общо около 12 000 войници.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея публикува и подробни сателитни снимки, които според нея показват първото разполагане на севернокорейските войски. Сеул обмисля да изпрати делегация от служители на военното разузнаване в Украйна, които да наблюдават разполагането на севернокорейски сили.

Южна Корея и САЩ отдавна твърдят, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун изпраща оръжия на Русия за използване в Украйна, предаде БТА.