0

Б унтовниците от движението „Ансар Аллах“, които отвлякоха товарния кораб Galaxy Leader в Червено море обещаха да се отнасят към членовете на екипажа му, които не са израелци, "според принципите на исляма".

"Чужденци без израелско гражданство ще бъдат третирани като гости", заяви членът на Политбюро на "Ансар Аллах" Хусам ал-Асад пред руската държавна агенция РИА Новости.

"Що се отнася до екипажа, той e третиран в съответствие с ислямските принципи и ценности. В случай, че не са израелци, тогава ще бъдат третирани като гости", каза още Хузам ал-Асад.

В неделя от офиса на израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщиха за отвлечения кораб с българи на борда. От МВР заявиха, че по непотвърдена информация става дума за двама наши сънародници, като единият е капитан.

Става дума за товарен кораб, отдаден под наем от британска на японска компания. Според други сведения корабът под бахамски флаг е регистриран на британска компания, която е частично собственост на израелския магнат Абрахам Рами Унгар. Корабът е бил нает на японска компания по време на отвличането.

Сред екипажа на борда на кораб има различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци.