0

Е вропейският парламент затяга контрола при търговията, вноса и износа на огнестрелни оръжия. Това обясни пред „Телеграф“ евродепутатът Емил Радев.

Той е избран за докладчик по досието и вече Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи започва изготвянето на новите правила. По думите му на фона на сложната геополитическа ситуация в Европа статистиката сочи, че 56% от огнестрелните оръжия в Европейския съюз са незаконно притежавани.

„Затова се налага да засилим контрола, без това да се отрази на административните тежести за производителите, оръжейниците и законните собственици на оръжия“, коментира той. Според Радев целта е движението на огнестрелни оръжия да се проследява по-ефективно. „Така ще се гарантира, че те се използват само за разрешени цели и ще се предотврати отклоняването им към черния пазар, откъдето преминават в ръцете на престъпници и терористични организации“, каза още евродепутатът.

Мерки

Радев обясни още, че трябва да се затегнат мерките при военните оръжия заради войната. Например да не се търгуват свободно заготовките, които са основни компоненти. Очаква се след няколко месеца предложенията да отидат на триалози. Докладът бе представен в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП и до края на юли е срокът за внасяне на изменения. 

Система

Предвидено е да има единна електронна система, чрез която ще става ясно, ако някой има отказ за разрешително в една държава членка.

„По този начин няма да може да пробва да му бъде издадено в друга страна от ЕС, това ще се вижда в системата“, обясни евродепутатът.

В същото време се очаква да се облекчат процедурите за ловците. Няма да се изисква представянето на предварително разрешение за внос или износ от тези, които имат европейски паспорт за огнестрелно оръжие.