0

В ъв Великобритания политическата криза се задълбочава. В четвъртък премиерът Лиз Тръс подаде оставка след едва 45 дни на поста. Тя ще продължи да изпълнява функциите на министър-председател, докато бъде избран новият лидер на Консервативната партия. Това се очаква да се случи на 28 октомври. Фаворит за премиерския пост според букмейкърите е Риши Сунак.

Той беше финансов министър в кабинета на Борис Джонсън, а след това стана и основен претендент на Тръс за поста на "Даунинг стрийт" 10. Тя обаче успя да спечели близо 21 000 гласа повече, които ѝ осигуриха лидерството на Консервативната партия и премиерския пост.

Сред другите спрягани за министър-председател е и бившият премиер Борис Джонсън. През следващата седмица се очаква да се проведат избори за нов лидер на Консервативната партия, който да стане и министър-председател. Лиз Тръс влезе в историята като най-кратко управлявалият премиер на Великобритания - едва 5 седмици.

Междувременно, британската преса не спести пиперливи заглавия по повод най-кратко управлявалия премиер в историята на страната. Един от всекидневниците дори организира състезание - кой ще издържи по-дълго - Лиз Тръс или една маруля. Социалните мрежи се изпълниха с колажи на зеленчука пред "Даунинг стрийт" 10. А бившият руски президент - Дмитрий Медведев, написа в Twitter: "Довиждане, Лиз Тръс! Поздравления за марулята!"

Daily Star предлагаше на своите читатели предаване на живо на купена от магазина маруля (на стойност 60 пенса – малко под един долар – и със срок на годност около 10 дни), поставена до снимка в рамка на Тръс, придружен от въпроса: „Ден първи: Коя маруля ще издържи по-дълго?“

Излъченият на живо разпад привлече повече от 350 000 зрители, докато хората се настройват, за да видят дали политическата кариера на Тръс или основната салата (която за кратко сложи перука и ококорени очи) ще изтече по-бързо.