0

Н ов руски милиардер с обявено състояние от 2 милиарда долара се оказа "герой“, създаден с технологията deepfake. Това установи журналист, който интервюира новоизпечения милиардер Евгений Костюкевич с помощта на Zoom, съобщава опозиционният руски сайт moscowtimes.ru. 

Костюкевич стана известен в края на юли благодарение на списание "Forbes", което публикува сензационно интервю с мъжа, уж роден в селцето Гайни в Пермския край. По време на интервюто Костюкевич се обяви за собственик на руските активи на швейцарския циментов гигант Holcim, чието ръководство закри заводите си в Русия след  началото на войната в Украйна. След публикацията швейцарският холдинг заяви, че "Forbes" е "приписал" активите на "престъпник с диагностицирано изоставане в развитието", зад когото стоят злоумишленици.

Списанието публикува интервю с надпис "информационна подкрепа", което означава, че е платен материал. След това редакторите решиха да разгледат подробностите и поискаха интервю на живо с Костюкевич. Но "милиардерът" предложи да чатят в Zoom. Още в началото на разговора стана ясно, че журналиста се е сблъскал с  deepfake технология – снимка, "анимирана“ с помощта на изкуствен интелект. Разговорът от името на Костюкевич води снимката му в много ниска резолюция – движат се само зениците и ъгълчетата на устните му. Контурите на лицето сякаш са залепени за фона. В същото време декларираният жител от село в Пермския край изненадващо говори с подчертан южен акцент.

Журналистът моли Костюкевич да покаже обстановката около себе си, за да го провокира да се движи, но "милиардерът" отказва с обяснението, че е "бил посъветван да не променя ъгъла" поради евентуално влизане в кадър на документи или гледка от прозореца, която би могла да разкрие местоположението му, след което заявява, че се намира в Мариупол - град превзет от руската армия, където възстановявал някои "обекти".

Разследването за Костюкевич не беше публикувано във Forbes поради разногласия между журналиста автор на разследването и главния редактор. Репортерът, чието име не се съобщава, е преминал към медията "Проект", която оповестява неговите разкрития. Според данните зад атаката срещу швейцарската Holcim стоят познати на руския президент Владимир Путин и обкръжението на вицепремиера Марат Хуснуллин, който ръководи строителната индустрия и възстановяването на украинските градове, превзети от Русия. Един от уличените в разследването е циментовият специалист Игор Харченко, чийто бизнес се припокрива със структурите на Магомед Мусаев, собственик на руския "Forbes".