0

В еликобритания се подготвя за погребението на кралица Елизабет Втора, а крал Чарлз Трети се готви да приеме световни лидери.

Късно снощи президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Лондон. Той е придружаван от съпругата си Джил Байдън. Самолетът на американския президент кацна на летище "Станстед" северно от британската столица. Очаква се и българският президент Румен Радев да присъства на поклонението.

Тази вечер президентът на САЩ ще присъства в Бъкингамския дворец на прием, който ще бъде даден от новия британски крал Чарлз Трети за чуждестранните лидери, които започнаха да пристигат в Лондон.

 

Байдън ще бъде сред 2-те хиляди гости, сред които много държавни ръководители, поканени да присъстват на държавното погребение на покойната британска кралица в Уестминстърското абатство.  Церемонията ще започне в 13 ч. българско време.

За Чарлз Трети поредицата дипломатически прояви около погребението започна вчера със среща с представители на 14-те страни от Общността на нациите (преди Британската общност), на които британският монарх официално е държавен глава. Сред тях са Канада, Австралия и Нова Зеландия. Елизабет Втора бе много привързана към тази организация, която сега обаче е разклатена от изкушението на някои страни, по-конкретно от Карибския басейн, да станат републики, отбелязва АФП.

Лондон междувременно се подготвя трескаво за първото държавно погребение във Великобритания от това на Уинстън Чърчил през 1965 г.  След погребението ковчегът на кралицата ще бъде пренесен с кралска катафалка в замъка Уиндзор. Великобритания ще запази минута мълчание в 19:00 ч. по Гринуич в неделя, за да отбележи "живота и наследството" на кралицата преди нейното погребение. Погребението ще сложи край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство.

СКРЪБ НА ОСТРОВА: Кралица Елизабет Втора почина

ОФИЦИАЛНО: Чарлз III е крал на Великобритания (ВИДЕО)

Нострадамус предсказал кога Елизабет II ще умре и краха на монархията

Великобритания си казва последно сбогом с Елизабет II на 19 септември

Първата реч на краля: Чарлз III с обръщение към нацията след смъртта на Елизабет II, обеща доживотна служба (ВИДЕО)

НОЩ НА СКРЪБ: Хиляди поднасяха цветя в памет на Елизабет II