0

М едиите в редица държави отразиха ескалацията в центъра на София, породени от протеста на феновете срещу футболната ни централа и последвалия сблъсък с полицията, който доведе до множество ранени граждани и полицаи.

Американската ABC разказва надълго историята и в подробности обяснява защо се е стигнало до насилието, като набляга и на скандиранията „Оставка“ в 18-ата минута на мачовете от вътрешното първенство.

"Война" в София! Стотици фенове на различни отбори (предимно ЦСКА и Левски) от цялата страна се събраха в столицата, за да протестират срещу футболната асоциация на страната, която взе решение мачът тази вечер (16.11.) да бъде при закрити врата", пишат в Гърция.

"Хиляди български фенове излязоха на улиците в София и протестираха заради начина, по който се управлява българския футбол. В протестите са участвали фенове на много български клубове, а протестът в един момент прерасна в насилия", написаха в Сърбия.

УЕФА постанови мачът в София да се играе при закрити врати след искане на националната федерация, която се опасява от евентуални проблеми след призива на феновете за голям протест, ранените са най-малко 15", написаха в Малайзия.

В Унгария също не пропуснаха да отразят това, което се случи успоредно с футболния мач, след който унгарците се класираха за Евро 2024. "Както е известно, демонстрацията беше предварително анонсирана от фенските групи, след което от българската федерация уведоми УЕФА, че полицията не може да гарантира безпроблемното организиране на мача и ще позволи само двубоят да се проведе без зрители и извън София. Тогава започна невероятен фарс, в края на който мачът се проведе в столицата".

„Българските фенове настояват за оставката на ръководството на федерацията, начело с президента Михайлов, който според тях мълчаливо е наблюдавал упадъка на българския футбол през последните 18 години. Около половин час преди мача феновете започнаха да хвърлят факли и фойерверки по полицията, след което полицията продължи напред с водни оръдия. Това, което отличава този протест, е неговият уникален фронт и невъобразимото до момента единство на феновете на всички клубове. Това е рядка коалиция от фенове на местни клубове и големи съперници", написаха в Босна и Херцеговина.

"Решението мачът тази вечер да се играе пред празен стадион в София, заобиколен от 1600 полицаи в екипировка за борба с безредиците, беше последната капка, която разгневи отдавна недоволните фенове", пишат в Северна Македония.

Източник: dsport.bg