0

К итай каза, че изказването на президента на САЩ Джо Байдън, в което той описа китайския лидер Си Дзинпин като диктатор, е било "изключително абсурдно и безотговорно", предаде Асошиейтед прес.

Размяната на думи идва само малко повече от ден след като държавният секретар Антъни Блинкън бе на посещение в Пекин, което имаше за цел да стопи ледовете в отношенията, които стигнаха историческа най-ниска точка.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин каза днес, че коментарите на Байдън на благотворително събитие в Калифорния "са изцяло против фактите и сериозно нарушават дипломатическия протокол и сериозно накърняват политическото достойнство на Китай".

"Това е очевидна политическа провокация. Китай изразява силно недоволство и опозиция", каза Мао на брифинг.

"Изказванията на САЩ са изключително абсурдни и безотговорни", заяви Мао.

Посещението на Блинкън в Пекин, където той се срещна със Си, имаше за цел да успокои напрежението между двете суперсили, но изглежда не е постигнало голям резултат, отбелязва АП.

По време на благотворително събитие снощи Байдън каза, че Си се е озовал в неудобно положение заради напрежението около китайския шпионски балон, който бе свален от военновъздушните сили на източния бряг на САЩ.

"Диктаторите се оказват в неудобно положение, когато не знаят какво се е случило", заяви той.

Мао повтори китайското твърдение, че балонът е  трябвало да извърши метеорологични изследвания и погрешка е излязъл от курса си. 

"САЩ трябваше да реагират спокойно и професионално", каза тя. 

"САЩ обаче изопачиха фактите и използваха сили, за да раздуят инцидента, разкривайки напълно своята природа на тормоз и хегемония", заяви говорителката на министерството.