0

“Да имаш добри съседи в късмет, Да имаш добри партньори е старание, Да имаш добри приятели е късметът, към който се стараем. Ние сме до Грузия по нейния път към европейските ценности и пълноправно членство! За благото на нашите народи!”. Това написа председателят на Народното събрание Росен Желязков в Книгата на грузинския парламент.

Шалва Папуашвили: Евросъюзът трябва да вземе правилно решение за Грузия

В изявление пред журналисти от медии от двете страни той уточни, че България оценява на напредъка на Грузия в реф председателя пемите. Той приветства усилията, които Грузия полага при изпълнението на дванадесетте препоръки, дадени й от Европейската комисия през юни 2022 г. “Надяваме се през октомври 2023 г. кандидатурата й да бъде разглеждана отново заедно с тези на Украйна и Молдова”, отбеляза Росен Желязков.

Кристи Петрова

“За нас е важно Грузия да бъде част от нашето европейско семейство и сме готови да предоставим подкрепа, включително за изграждане на капацитет”, каза още Желязков. “България последователно и активно подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия и оценява усилията, които се полагат”, посочи още председателят на Народното събрание. В същото време внимателно следим процесите в страната и отчитаме необходимостта от изпълнение на Копенхагенските критерии, както и прилагането на принципа на собствените заслуги в процеса на интегриране към ЕС, допълни Росен Желязков. Председателят на парламента на Грузия Шалва Папуашвили заяви, че страната му оценява високо подкрепата на България за европейския път на Грузия. Той благодари за споделения опит и желанието за подпомагане в този процес и увери председателя на Народното събрание, че Грузия няма да се отклони от пътя, който е поела. Снимка: Кристи Петрова