0

М иналата година по отношение на Грузия беше взето грешно политическо решение. Това заяви вчера председателят на парламента на Грузия Шалва Папуашвили, цитиран от медиите там. Между 8.30 и 9.30 наше време днес в Тбилиси Шалва Папуашвили ще се срещне с председателя на Народното събрание Росен Желязков, като се очаква това да е една от темите, които ще обсъждат.

Евросъюзът трябва да реши какви планове има за Грузия, и този път да вземе правилното решение, коментира още Шалва Папуашвили пред грузинските журналисти. Грузия очаква решение по въпроса за кандидатурата си за Европейския съюз през декември 2023 г. За целта е необходимо одобрението на лидерите на всички 27 държави в ЕС.

Според обявените процедури през октомври Еврокомисията ще подготви своите препоръки. „Разбира се, това не е послание само към грузинския народ, но и към недоброжелателите на Грузия“, уточни Папуашвили. Според него визитата на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел в Тбилиси преди вземането на решението е била важна и плодотворна. Миналата седмица той беше на официално посещение в Грузия, в рамките на което се състояха срещи на високо ниво, в това число и с министър-председателя на Грузия Иракли Гарибашвили.

Днес е предвидена среща на парламентарната делегация, водена от Росен Желязков и с него. Тя ще е между 11 и 11.45 ч. наше време. В парламентарната делегация от българска страна влизат още депутатите Александър Иванов от ГЕРБ-СДС, Даниел Лорер от ПП-ДБ, Йордан Тодоров от „Възраждане“, Байрам Байрам от ДПС, Петър Кънев от БСП, Тошко Йорданов от „Възраждане“, началникът на кабинета на председателя на НС Никола Николов и Илия Начев, който е съветник в политическия кабинет на заместник-министър председателя и министър на външните работи Мария Габриел