0

А мерикански висши военни представители съобщиха, че ще се опитат да съберат бързо останките от основните съставни части на китайския шпионски балон, който беше свален от изтребител Ф-22 покрай крайбрежието на Южна Каролина, предаде Ройтерс.

"Това събиране (на останките - бел. ред.) се извършва в момента. Колко дълго ще продължи то все още не може да се определи", каза пред журналисти висш американски представител на министерството на отбраната.

Той добави, че останките са разпръснати в относително плитки води покрай крайбрежието.

Друг високопоставен американски военен представител каза, че изваждането на останките от китайския балон вероятно няма да отнеме седмици или месеци и вместо това ще напредне относително бързо, допълва Ройтерс.

На фона на продължаващото напрежение между САЩ и Китай заради свалянето от САЩ на китайски балон, за който Вашингтон казва, че е шпионски, а Пекин - че е научно-изследователски, Колумбия съобщи, че е забелязала подобен обект в собственото си въздушно пространство, предаде ДПА.

Това се е случило сутринта на 3 февруари. Тогава националната система за противовъздушна отбрана е засякла предмет на височина около 17 000 метра, който е навлязъл в северния участък на въздушното пространство на страната, съобщиха днес колумбийските военновъздушни сили. Обектът се е движил със скорост от около 46 метра в час и имал сходни характеристики с тези на балон, допълниха колумбийските сили.

Те са проследили обекта, докато той е напуснал колумбийското въздушно пространство. Той не е създал заплаха за националната сигурност и отбрана, нито за сигурността на гражданското въздухоплаване, добавиха военновъздушните сили.

САЩ свалиха вчера с ракета китайския балон, за който Пекин каза, че е бил за граждански цели и че се е отклонил се от курса си.

В петък говорителят на американското министерство на отбраната Пат Райдър съобщи, че втори балон е бил видян над Латинска Америка, без да навлиза в детайли. За втори балон пак в петък съобщиха и канадски представители, цитирани от Франс прес.