0

К омисията за надзор и отчетност на Камарата на представителите разследва дейността на бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери като специален представител на президента на САЩ по изменението на климата и неговите преговори с китайските власти.

Това следва от писмо, изпратено до Джон Кери от ръководителя на споменатата комисия Джеймс Комър. „Комитетът разследва вашата роля в администрацията на Байдън и естеството на вашите преговори с Китайската комунистическа партия“, се казва в документа, разпространен на сайта на комитета.

Както обясни Комер, одобрението на кандидат за поста специален представител на президента на САЩ по изменението на климата не изисква одобрение от Сената на Конгреса.

В същото време Кери на тази позиция е член на президентския кабинет, а също така има правомощия да сключва международни споразумения от името на САЩ.

Според Комер по време на работата на Конгреса от последното свикване (приключи на 3 януари 2023 г.) републиканците вече са поискали от Кери информация относно поста му. "Към днешна дата Вие не сте отговорили на нито едно от нашите искания.

Въпреки това продължавате да участвате в дейности, които биха могли да подкопаят икономическото ни благосъстояние, да заобиколят правомощията на Конгреса и да застрашат външната политика под предлог за опазване на климата.

Комитетът изисква документи и информация, за да разбере вашата роля и да осигури необходимата прозрачност относно специалния представител на САЩ по изменението на климата и неговите дейности“, се казва в писмото, цитирано в медии.