0

З адържаният за опита за преврат в Германия принц Хайнрих XIII Ройс се оказа роднина на българска царица, съобщава БНТ.

В сряда германската полиция осуети мащабен заговор за преврат и установяване на монархическо управление по модела на империята от 1871 година, известна като Втория Райх. Арестувани са 25 души от две конспиративни движения с имперски и нацистки възгледи. Заговорниците планирали да щурмуват Бундестага и да сложат начело на новата държава бивш член на германското кралско семейство, който използва титлата принц - Хайнрих XIII Ройс- Кьостриц.

Оказва се, че принц Хайнрих XIII е роднина на българската царица Елеонора, втора съпруга на цар Фердинанд Български.

Родовата им връзка започва от принц Хайнрих LXIII Ройс - Кьостриц, който починал през 1841 година. Той е политик от кралство Саксония. Има дванайсет деца. Най-големият му син е Хайнрих IV, бащата на царица Елеонора.

Третият му син е Хайнрих VII - пруски генерал и дипломат. Той пък има дъщеря - принцеса София Рената, която е първа братовчедка на царица Елеонора Българска. София Рената се жени за своя братовчед Хайнрих XXXIV. Той между другото е пра-пра внук на нейния дядо Хайнрих LXIII. Двамата имат син Хайнрих I, починал през 1982 година. Неговото пето дете и четвърти син е именно станалият известен днес Хайнрих XIII. Той е роден през 1951 година.

Така Хайнрих XIII е внук на първата братовчедка на царица Елеонора - София Рената. Всички момчета от рода Ройс се кръщават с името Хайнрих. Когато някой почине и номерът се оваканти, той се дава на новородените.