0

Б ившият американски президент Доналд Тръмп е загубил над 1 милиард долара само за две години, пише в данъчните си декларации, които той е подавал.

Доналд Бендер, партньор в счетоводната фирма Mazars USA, застана във вторник във Върховния съд на Манхатън като свидетел по дело за данъчни измами срещу Тръмп.

Според Бендер от 2009 г. до 2018 г. Тръмп е подавал декларации, според които е на загуба свяка една от годините. Той добави, че през 2009 и 2010 г. Тръмп е декларирал загуба от 1 милиард долара.

Бендер – който беше призован като първи свидетел на защитата и получи имунитет за свидетелстване пред голямо жури – призна при разпит от прокурорите, че само през 2009 г. и 2010 г. Тръмп е съобщил за загуба на близо 1 милиард долара.

Свидетелските показания предоставят информация за данъчните декларации на Тръмп, които бившият президент дълго се опитваше да скрие. Във вторник Върховният съд на САЩ постанови, че те трябва да бъдат предоставени на комисията на Конгреса.

Компанията Mazars подготви данъчните декларации на Trump Org, докато не се раздели с компанията за недвижими имоти през февруари, след като установи, че изявленията, направени от бившия президент относно неговите финанси, са ненадеждни.

Бендер каза, че също така лично се е занимавал с данъците за бившия финансов директор на организацията на Тръмп Алън Вайселберг в продължение на няколко години.