0

П аника в Мексико. Милиони мексиканци панически бягаха от сградите заради мощното земетресение. Трусът беше със сила 7,6 по Рихтер и удари централната част на страната. Земетресението беше усетено силно дори в 20-милионната столица, която е на 500 км от епицентъра. Властите съобщават за един загинал. Жертвата е затисната от паднала ограда на търговски център.

За момента не се съобщава за големи материални щети в района на епицентъра, близо до тихоокеанското крайбрежие на страната. Трусът е бил усетен не само в Западно Мексико, но и на други места в страната. САЩ обявиха тревога за цунами, но след няколко часа я отмениха.

В столицата на Мексико жителите излязоха по улиците уплашени. Парадоксално точно половин час преди труса там приключи учение за реагиране при силно земетресение. Всяка година в Мексико се провежда подобно учение. Датата му - 19 септември - не е избрана случайно. На този ден през 1985 г. земетресение с магнитуд 8,1 опустоши Централно Мексико и загинаха над 10 000 души. На същия ден през 2017 г. трус с магнитуд 7,1 отново разлюля страната и отне живота на 369 души.

„От научна гледна точка не може да се каже, че 19 септември е специален ден за земетресенията. Всъщност на този ден в града е имало три земетресения. Разбира се, има въпроси и всички се питаме защо се случва на тази дата. Нищо научно не ни казва, че 19 септември има някакво специално значение”, каза кметът на Мексико сити Клаудия Шейнбаум.

Заради земетресението в Мексико сега Нова Каледония обяви тревога за очаквано малко цунами, което би могло да връхлети френската отвъдморска територия около 7 ч. по Гринуич днес.