0

М асово “за” присъединяването към Руската федерация гласуваха на референдумите жителите на четирите контролирани от Русия региона в Украйна - Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), Запорожка и Херсонска области, предадоха руски медии.

Това показват предварителните данни от преброяването на резултатите, което започна днес, когато приключи последният от петте дни на гласуване. Сливането с Русия и в четирите региона е било одобрено от над 90% от избирателите, при това при активност също от над 90%.

Още след втория ден на гласуване стана ясно, че референдумите са валидни, тъй като в тях вече бяха взели участие повече от 50% от имащите право на глас.

За да могат четирите региона да станат част от Русия е необходимо руският парламент да одобри това. Първоначалните очаквания заседанието по въпроса да се проведе днес не се оправдаха - той ще бъде разгледан на следващото редовно заседание на Съвета на федерациите на 4 октомври, съобщи днес неговата председателка Валентина Матвиенко.

Междувременно Москва обяви, че референдумите за присъединяване към Русия ще доведат до промени за тези територии, главно по отношение на сигурност с възможна ядрена защита. “Кардинално ще се промени ситуацията от правна гледна точка, от гледна точка на международното право, с всички съответни следствия за целите на защитата и гарантирането на сигурността на тези територии”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

Той освен това увери, че “нашата правна система ще разгледа всички възможности и, разбира се, нашите законодатели, изпълнителните ни органи и юридическите екипи са готови”.

А президентът Путин определи и главната цел на проведените допитвания в четирите региона в Украйна - спасяване на населението им. “Спасяването на населението на всички тези територии, където се провежда този референдум, е в центъра на вниманието на нашето общество и на цялата страна”, заяви Путин по време на правителствено заседание.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви: "Добре дошли у дома, в Русия!", написа вчера той в канала си в Телеграм, съобщи ТАСС. Плебисцитите, отхвърлени от Киев, Вашингтон и ЕС като фиктивни и незаконни, се състояха от 23 до 27 септември. Властите на контролираните от Русия райони обявиха, че за влизане в Русия са гласували от 87 на сто до 99 от участвалите във вота.

Украинският президент също коментира провеждането на референдума: "Фарсът в окупираните територии дори не може да бъде наречен имитация на референдум. Какво ще бъде обявено всички знаехме предварително. Разузнаването даже не се наложи да се старае да разбере. Предварително договорените цифри бяха публикувани в руските медии. Русия даже не се опита да го прикрие".