0

Д ържавната електрическа компания на Гана (ECG) прекъсна електроснабдяването на парламента заради дълг от 23 милиона ганайски седи (1,8 милиона долара).

Спирането на тока прекъснало дебата по речта на президента за състоянието на нацията.

Депутатите останали на слабо осветената зала, като скандаирали, че електрозахранването е прекъснато.

27 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: Как народът щурмува парламента!

Резервен електрогенератор е възстановил захранването в пленарната зала няколко минути по-късно, предадоха местни медии, цитирани от Би Би Си.

Но другите части на сградата на парламента останали без електричество през по-голямата част от деня.

Депутатите и служителите на парламента, които са използвали асансьори при внезапното спиране на тока били блокирани.

БРЮКСЕЛ С РАДИКАЛНО РЕШЕНИЕ: Газим правилата на пътя - забраняват ни да караме в целия ЕС!

Директорът по комуникациите на енергийната компания Уилям Боатенг заяви пред Ройтерс, че е прибягнала до прекъсване на електрозахранването поради отказа на парламента да „уважи известията за изискване за плащане“.

Електричеството било възстановено по-късно през деня, след като парламентът платил 13 милиона седи и поел ангажимент да уреди оставащия дълг в рамките на една седмица.

Служител на финансовия департамент на парламента отрече институцията да да дължи сумата, посочена от енергийната компания.

Той заяви, че компанията не е успяла да запише последните плащания, извършени от парламента, и настоя, че неплатената сметка за електроенергия е около 950 000 долара.

НАПРЕЖЕНИЕТО ЕСКАЛИРА: Фермери хвърлят тор, яйца и камъни по централата на ЕС в Брюксел (ВИДЕО)

 

Електрическата компания на Гана е изправена пред осакатяващи финансови затруднения и често прекъсва захранването на задлъжнели клиенти.

През последните години недостигът на електроенергия в страната се влоши, тъй като държавата се бори с най-тежката си икономическа криза от десетилетие, а спиранията станаха по-чести през последните няколко месеца.

Депутатите от опозицията призоваха правителството да инвестира в енергийния сектор, за да предотврати колапса му. Те отдадоха настоящите предизвикателства на липсата на средства за закупуване на гориво за топлоцентралите в страната.