0

Б еларуски художник и критик на президента Александър Лукашенко е починал в затвора, където е излежавал петгодишна присъда, предаде Асошиейтед прес, като се позова на правозащитници и на съпругата му.

57-годишният Алес Пушкин е починал в затвора в Гродно, Западна Беларус, по неизвестна причина, въпреки че според правозащитния център "Вясна" няма данни да е страдал от заболяване. Съпругата му Янина Демуч заяви пред АП, че той е починал в интензивно отделение към затвора при неясни обстоятелства. Беларуските власти не са коментирали случая.

Пушкин беше художник и аниматор, който засягаше политически теми и често критикуваше Лукашенко в творбите си. Преди години той изрисува фреска в църква в беларуския град Бобр, на която Лукашенко е изобразен в ада, заобиколен от полиция.

През 1999 г. Пушкин бе осъден на две години затвор заради акцията "Тор за президента", при която преобърна каруца с тор на входа на президентската канцелария в Минск.

Пушкин беше активен участник в протестите на опозицията. През март 2021 г. той бе арестуван и по-късно получи присъда от пет години затвор за подбуждане на омраза и "оскверняване на държавни символи". По време на произнасянето на присъдата Пушкин се е съблякъл в знак на протест, заради което бе изпратен в карцер за 13 дни.