0

О добряването на еднополовите бракове е напът да предизвика разкол в римокатолическата църква. Африканските католически свещеници и тези от Мадагаскар упрекнаха папа Франциск, че е благословил нестандартните бракосъчетания, пише Fox News.

Конгоанският кардинал Фридолин Амбонго подписа изявлението от името на симпозиума на африканските национални епископски конференции, заемайки почти континентална позиция срещу декларацията на Франциск, направена на 18 декември, която позволява на свещениците да предлагат благословии на еднополови двойки.

Промяната в политиката на Ватикана беше публикувана в средата на декември и каза, че „хората, търсещи Божията любов и милост, не трябва да бъдат обект на изчерпателен морален анализ, за да ги получат“.

Франциск изпрати писмото до двама консервативни кардинали през октомври, предполагайки, че такива благословии могат да бъдат предлагани при определени обстоятелства, ако тези, които получават благословията, не бъркат ритуала с тайнството на брака.

Декларациите предизвикаха шок в Католическата църква, разширявайки пропастта между прогресивното лидерство на Франциск и консервативната църква в голяма част от света, включително Африка, където броят на членовете на Католическата църква нараства по-бързо от където и да било другаде по света.

Въпреки че Ватикана повтори, че бракът е съюз за цял живот между мъж и жена, но декларацията позволи на свещениците да предлагат своите благословии на еднополови двойки, търсещи Божията благодат в живота си.