0

С ъветът за национална сигурност и отбрана на Украйна наложи санкции на повече от 3600 физически и юридически лица от Русия, включително децата на Владимир Путин.

Това съобщи Министерството на икономиката в Киев, предаде Укринформ. Малко по-късно лидерът на Чечня Рамзан Кадиров, смятан за един от най-верните хора на руския президент, заплаши през канала си в „Телеграф“. "Русия трябва да обмисли използването на ядрени оръжия с малка мощност в конфликта в Украйна", написа той, цитиран от Ройтерс. Той препоръчва още да бъдат взети по-драстични мерки, стигащи до обявяването на военно положение в граничните райони.

Списъкът

Украинското икономическо министерство качи на сайта си кои хора влизат в големия списък с 3600 души. Освен децата и близките му, още представители на властта, олигарси и техни приближени, артисти и пропагандатори, включително граждани на Украйна, колаборационисти, минали на страната на врага, високопоставени служители от държавни корпорации, висши военни. В черния списък са включени и представители на т. нар. правителства на Луганската и Донецката народна република, на окупационните власти в Крим и главатари на незаконни въоръжени формирования, действащи в окупираните региони от Украйна. Одобрени са и санкции срещу чуждестранни граждани - т. нар. международни наблюдатели, участвали в "референдумите" за влизане в състава на Русия на временно окупирани украински територии, сочи информация на УНИАН.

Анексирането

Министерството на външните работи пък публикува изявление на членовете на Европейския съвет във връзка с анексираните от Русия Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна. В него се казва, че членовете на съвета категорично отхвърлят и осъждат действията от руска страна, като те умишлено подкопават основания на правила международен ред и грубо нарушават основните права на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост - основополагащи принципи, залегнали в Устава на ООН и международното право.
В текста пише още, че те не признават и никога няма да признаят незаконните „референдуми“, които „Русия изфабрикува като претекст за това продължаващо нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати“.

Москва закопча шефа на Запорожката АЕЦ

Русия арестува генералния директор на украинската Запорожка АЕЦ, която се контролира от Москва, съобщи украинската ядрена агенция Енергоатом.

Игор Мурашов бил задържан от руски патрул на път от централата към контролирания от Москва град Енергодар, каза шефът на Енергоатом Петро Котин в изявление в социалните медии. Той допълни, че автомобилът на Мурашов е бил спрян, той е изведен от колата и със завързани очи е отведен в неизвестна посока. Мурашов носи основната и изключителна отговорност за ядрената и радиационната безопасност на Запорожката централа, добави Котин.