0

Б роят на загиналите при опустошителните земетресения в Турция и Сирия вече е над 7 200, съобщава Скай Нюз. По-рано турския здравен министър потвърди, че загиналите в страната са малко над 5 400. Ранените са повече от 31 хиляди. Близо 6 хиляди сгради са били разрушени. 

.

 .

А тези, загинали под руините в Сирия, наброяват близо 2000. 70 държави са предложили помощ на Анкара, а в зоната на разрушенията работят над 53 хиляди души, като нови екипи от Турция и чужбина продължават да пристигат в района.

Според СЗО - земетресенията в Турция и Сирия са засегнали около 23 милиона души. Турският президент Реджеп Ердоган въведе бедствено положение в пострадалите райони.

.

 .

“Сегашната ситуация изисква от нас да предприемем извънредни мерки. Обявяваме нашите 10 провинции, където се случи земетресението, за зони на бедствие. Решихме да обявим извънредно положение въз основа на пълномощията, дадени от член 119 в Конституцията, така че операциите за издирването и спасяването, както и всички допълнителни дейности, да бъдат извършени бързо. Това решение ще включва 10 провинции и ще трае три месеца”, заяви Ердоган. 

Припомняме, че в понеделник два мощни труса с магнитуд 7.8 и 7.5 по Рихтер удариха Турция и засегнаха граничните райони със Сирия. Последваха десетки вторични земетресения, много от които със сила над 5 по скалата на Рихтер. 

СЪПРИЧАСТНОСТ: БГ общини с дарителска акция за пострадалите от адския трус в Турция (ВИДЕО)

НОВ ЖИВОТ ПОД ОТЛОМКИТЕ ОТ ТРУСОВЕТЕ В СИРИЯ: Жена роди сред развалините на сграда и почина, бебето е спасено (ВИДЕО)

КОШМАРЪТ В ТУРЦИЯ: Нашенци разказаха за ужаса от опустошителното земетресение! (ВИДЕО)