0

У нгарският президент Каталин Новак подаде оставка, след като помилва мъж, осъден за укриване на престъпление, информира Ройтерс.

Престъпните действия са сексуално насилие в дом за деца, уточнява агенцията.

ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ: Унгарският президент Каталин Новак на визита в България

Над 1000 души се събраха в събота в Будапеща с искане за оставката на Новак, съобщава  по-рано брюкселският портал "Политико".

Опозиционните партии в Унгария прекараха седмицата в призиви за свалянето на Новак, както и Юдит Варга, бившият министър на правосъдието, която подписа помилването и се очаква да оглави листата на управляващата партия Фидес за изборите за Европейски парламент тази година.

Въпреки че беше добре известно, че Новак е помилвал около 20 души преди посещението на папа Франциск в Унгария през април 2023 г., едва наскоро беше разкрито, че един от хората, които са се възползвали от тази мярка, е заместник-директор на дом за деца, осъден за прикриване сексуален престъпник, който е малтретирал деца в тази институция.

Новак призна тази седмица, че помилванията са разногласия, но настоя, че "никога не би помилвала педофил".

Каталин Новак - първата жена президент на Унгария

В опит да потуши обществения гняв по случая, партията на Орбан Фидес внесе конституционна поправка в четвъртък, за да забрани бъдещи помилвания да облагодетелстват по какъвто и да е начин хора, осъдени за престъпления срещу деца.