0

М инистерството на отбраната на Хърватия планира да закупи оръжия, боеприпаси и военно оборудване на стойност 3,8 милиарда евро между 2021 и 2026 г., пише вестник "Ютарни лист" в изданието си от понеделник, съобщи Хина, предава БТА.

Според информацията, получена от министерството, само около 223 милиона евро от тази сума ще бъдат дарения и военна помощ от Съединените щати и Европейския съюз.

Това е най-голямата сума за разходи за отбрана след Отечествената война през 1991-1995 г., пише изданието.

Като се има предвид количеството и разнообразието на договорите за обществени поръчки, може да се каже, че никога не са били закупувани повече боеприпаси, отколкото през последните пет години, отбелязва вестникът.

Между 2000 г. и 2020 г. покупките на нови отбранителни системи бяха "по-скоро инцидент, отколкото практика“ – 126 бойни пехотни бойни коли Патрия (Patria) бяха купени за 180 милиона евро, 39 военни камиона за 4,5 милиона евро, 27 употребявани германски камиона за 200 000 евро и 16 употребявани гаубици PzH2000 за 430 милиона евро.

САЩ дариха 212 бронирани машини, устойчиви на мини, 10 нови транспортни хеликоптера MI 171Sh бяха закупени от Русия като част от процеса на наследяване на Югославия и бе подписан договор за изграждането на пет патрулни кораба на бреговата охрана, който все още не е изпълнен.

През последните 20 години това беше всичко, с което Хърватия се сдоби по отношение на основните отбранителни системи.

В резултат на промяната в глобалните обстоятелства правителството вече не гледа на армията като на разход, а като на необходимост, а на военните командири бе казано да казват от какво имат нужда, без да мислят за цената, пише "Ютарни лист".