0

У краинските власти са претърсили ски курорт в Карпатите, принадлежащ на милиардера Игор Коломойски, като част от разследване за корупция, съобщават медиите, предаде ДПА.

Разследващите са иззели документи във връзка с многомилионен корупционен скандал, в който е замесена петролната и газовата компания "Укрнафта", съобщи новинарският сайт zn.ua, позовавайки се на източници от Националното антикорупционно бюро на Украйна.

Коломойски, който е дългогодишен поддръжник на президента Володимир Зеленски, заяви, че "не е чувал нищо" за обиска на ски курорта му. В информацията се казва, че случаят се отнася до предполагаемото незаконно присвояване на имоти на "Укрнафта" на стойност над 300 млн. евро.

Миналата седмица следователите започнаха проверки срещу няколко от висшите мениджъри на "Укрнафта". Коломойски, съсобственик на компанията, все още не се смята за заподозрян.

Коломойски е един от най-противоречивите украински олигарси, който някога е притежавал най-голямата банка в страната, с чийто телевизионен канал Зеленски е имал договор като актьор преди стремителното му издигане до президентския пост през 2019 г.

Връзката на Коломойски с президента е окачествена от някои критици в украинските медии като такава на кукловод, въпреки че Зеленски прие няколко закона, насочени към намаляване на влиянието на олигарсите в страната, които накърниха интересите на Коломойски.