0

У чилищата в Обединеното кралство може да преминат към тридневна седмица през есенния срок, тъй като имат проблем да плащат заплатите на учителите и нарастващите разходи за енергия.

Много директори провеждат „кризисни срещи“ по време на лятната ваканция с попечители и управителни съвети, докато планират отварянето на училищата следващия месец. Разходите се покачват по-бързо, отколкото училищните бюджети ще позволят, и с увеличенията на заплатите на учителите, които ще бъдат присъдени през септември, това ще добави още един слой натиск. Разходите за енергия за някои също се очаква да се повишат с 300 процента, съобщава в. The Telegraph.

Главен изпълнителен директор на един от водещите академични тръстове в страната, който не пожела да бъде назован, каза: „По-кратките учебни дни, по-малко клубове след училище и възможности за обогатяване и драконовските ограничения върху потреблението на енергия ще станат реалност за всички тръстове и ситуацията е особено трудна за по-малките тръстове и самостоятелните училища“.

Училищата са изправени пред значителен натиск, тъй като финансирането на ученик в Англия е спаднало с девет процента между 2010 г. и 2020 г. Въпреки че правителството обеща да увеличи училищните бюджети с допълнителни £7 милиарда в Англия до 2023 г., те все още ще бъдат по-ниски от нивата от 2010 г., когато вземете предвид нарастващите разходи.