0

М илиардерът Илон Мъск си навлече гнева на американския президент Джо Байдън чиято администрация сериозно обмисля дали да провери бизнесмена за създаване на заплаха за националната сигурност на САЩ.

Повод за подозрение станаха предложенията, изразени от Мъск в социалните мрежи и по-специално, че конфликтът в Украйна може да бъде решен чрез постигане на компромис за Крим, като полуостровът бъде признат за руски. Мъск също така изрази недоволство, че губи милиони долари, като поддържа система от сателити Starlink над Украйна, бе да получава пари за услугата.

След това изявление в Украйна се надигна вълна от гняв от представители на властта. Мъск беше обсипан с публични обиди, а името му стигна дори до уебсайта на Peacemaker – списък за врагове на страната, които трябва да бъдат елиминирани.

Според източници на Bloomberg обсъждането на евентуални проверки на бизнеса на най-богатия човек в света все още е на много ранен етап. Търсят се инструменти, които ще позволят на властите да оправдаят точно тези проверки. Медията смята, че Вашингтон може да се намеси в сделката за покупка на социалната мрежа Twitter, а ако се стигне до обвинения срещу него, Мъск може да се сбогува със сателитите Starlink.