0

Б роят на лицата, арестувани във връзка с разрушените при земетресенията сгради в Турция, нарасна на 188 души, съобщи Анадолската агенция.

В рамките на водените от властите разследвания са установени общо 626 заподозрени. Наред с арестуваните 188 лица има и 218 заподозрени, спрямо които са приложени мерки за съдебен контрол. 

Прокуратурите продължават също и разследванията за извършените в района на земетресенията кражби. В този контекст са установени 306 заподозрени в 379 случая. Съдиите са арестували 197 души, а за 37 души е постановен съдебен контрол.

По-рано днес министърът на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че във връзка с разрушените сгради са предприети правни действия срещу 612 заподозрени, а заповеди за арест са издадени за 184 лица, от които 79 са изпълнители, 74 - надзорници, 13 - собственици на сгради и 18 са лица, извършили конструктивни промени по сградата.

Над 170 хиляди сгради се сринаха из основи или бяха сериозно повредени при земетресенията на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер, причинили смъртта на десетки хиляди хора в Южна Турция и Северна Сирия. 

Експертите твърдят, че много от срутените постройки са били изградени с некачествени материали и методи, неотговарящи на държавните стандарти. Опозиционни партии обвиниха правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че не е успяло да наложи строителните разпоредби.