0

Т у Тао, последният бивш полицай от Минеаполис, признат за виновен от щатския съд за ролята си в убийството на цветнокожия американец Джордж Флойд, бе осъден на 4 години и 9 месеца затвор.

БРУТАЛЕН АРЕСТ: Ченгета пребили до смърт чернокож (ВИДЕО)

Тао е дал показание, че неговата роля е била да възпира загрижените минувачи, събрали се, докато бившият офицер Дерек Шовин е затискал с коляното си врата на Флойд в продължение на 9 минути и половина, докато чернокожият мъж е молил за живота си на 25 май 2020 г. На видеозапис, направен от случаен минувач, се чува как гласът на Флойд постепенно става все по-тих, опитвайки се да казва "Не мога да дишам".

През май съдията от окръг Хенъпин Питър Кейхил признава Тао за виновен за подпомагане и подбуждане към непредумишлено убийство от втора степен. Присъдата, която той постанови днес, ще се изпълнява едновременно с три и половина годишната присъда на Тао по отделно дело за нарушаване на гражданските права.

През юни бившият служител на реда  офицер Дерек Шовин  беше осъден на 22 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд. 

Смъртта на Флойд предизвика най-масовите демонстрации за расова справедливост в Съединените щати от десетилетия.