0

Б разилските избирателни власти съобщиха, че Луиз Инасио Лула да Силва от лявата Партия на трудещите се печели втория кръг от президентските избори в Бразилия срещу досегашния крайнодесен президент Жаир Болсонаро, съобщи Асошиейтед прес.

След преброяване на 98,8 процента от гласовете Лула да Силва получава 50,8 процента, а Болсонаро - 49,2 процента. Върховният изборен съд обяви, че победата на Лула да Силва вече е математически сигурна.

Лула да Силва, който вече беше президент в периода 2003 - 2010 г., обеща да върне страната към просперитета от миналото, но е изправен пред предизвикателствата на едно поляризирано общество.

Той се връща на власт, след като през 2018 г. беше вкаран в затвора, което го отстрани от президентската надпревара тогава и отвори пътя за избирането на Жаир Болсонаро.

В реч новоизбраният бразилски президент заяви, че ще обедини страната и ще гарантира, че бразилците "ще оставят оръжията, които никога не трябваше да вземат в ръка", съобщи Ройтерс.

Засега Болсонаро не е коментирал изборните резултати, но през последната година открито говореше за възможността да не ги признае, защото според него бразилската избирателна система е уязвима за измами.

"Ще управлявам за 215 милиона бразилци, а не само за тези, които гласуваха за мен", каза новоизбраният президент в щаба на президентската си кампания и допълни: "Няма две Бразилии. Ние сме една страна, един народ, една велика нация".

Той призова за международно сътрудничество в опазването на екваториалната гора в Амазония, както и за осигуряването на по-справедлива международна търговия. По време на кампанията си обеща завръщане към водения от държавата икономически растеж и социални политики, а също така да превърне Бразилия в лидер в глобалните разговори за климата.

Изборът му консолидира нова "розова вълна" в Латинска Америка след победата на левицата на изборите в Колумбия и Чили, отзвук от политическата промяна в региона преди две десетилетия, която го изведе на световната сцена за първи път, коментира Ройтерс.

Лула да Силва беше поздравен за победата от редица лидери като президента на САЩ Джо Байдън, френския президент Еманюел Макрон, президента на Аржентина Алберто Фернандес, от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, а също от Мексико, Куба, Никарагуа, Хондурас, Еквадор и др., предадоха световните агенции.