0

У краинският президент Володомир Зеленски заяви пред лидерите на Г-7, че Владимир Путин все още притежава средства за ескалация на войната и поиска помощ за създаването на въздушен щит срещу руските удари, които страната понася вече втори ден, предаде Франс прес.

Зеленски поиска подкрепа за развиване на въздушните способности на страната и сдържане на Русия. "Когато Украйна получи достатъчно количество модерни и ефикасни системи за противовъздушна отбрана, ключовият елемент на руския терор - ракетните удари - ще изгуби влиянието си", посочи украинският президент, цитиран от Ройтерс.

Той благодари на германския канцлер Олаф Шолц за бързата доставка на зенитно-ракетните комплекси ИРИС-Т и на американския президент Джо Байдън за обещаните от него противовъздушни системи. Зеленски изказа надежда, че те ще бъдат със среден и дълъг обсег.

Володимир Зеленски призова страните от Г-7 да подкрепят и таван на цените на руските газ и петрол с цел "нулева печалба за терористичната държава".

"Руският лидер, който е на края на царуването си, все още притежава средства за ескалация", заяви Зеленски на виртуалната среща на страните от Г-7 според английския превод на речта му, разпространен от украинското президентство.

Украинският президент отправи и обвинения срещу Москва, че иска да въвлече Беларус във войната и поиска от лидерите на Г-7 "създаване на мисия от международни наблюдатели по границата между Украйна и Беларус за гарантиране на сигурността". Минск обяви вчера създаването на съвместна войскова групировка със своя съюзник Русия и обвини Киев, че планира атака срещу Беларус, с което засили опасенията за пряка намеса в конфликта.

"Украйна не е планирала и не планира военни действия срещу Беларус", подчерта украинският президент, който поднови призивите си за засилване на санкциите срещу Москва и военната помощ за Украйна.

След почти два дни на руски обстрел по страната му, Зеленски заяви, че ракетните удари са били повече от сто, насочени срещу цивилни и гражданска инфраструктура.

"Русия може да провокира хаос в Украйна и в целия демократичен свят, като използва всички средства - от ракетни удари до превземане на ядрена централа и заплахи от ядрена катастрофа, от саботаж на европейска инфраструктура до умишлен опит за разрушаване на украинските енергийни мощности", коментира Зеленски.

Москва призна за ударите по украинска енергийна инфраструктура в няколко области като отмъщение за частичното взривяване на Кримския мост в събота и неуспехите на бойното поле.

Володимир Зеленски е повторил пред лидерите на Г-7, че няма желание за преговори с руския президент Владимир Путин, защото "не може да има диалог с руски водач без бъдеще".