0

О ще десет европейски купувачи на газ са открили сметки в "Газпромбанк" АД, с което се удвоява общият брой на клиентите, които се готвят да плащат в рубли за руския газ, както поиска президентът Владимир Путин, съобщи Блумбърг.

Общо двадесет европейски компании са открили сметки, а други 14 клиента са поискали документите, необходими за откриването им, каза лицето, което говори при условие на анонимност. Източникът е отказал да посочи имената на компаниите.

Европейските купувачи от седмици се опитват да разберат как да изпълнят искането на Путин да плащат за руския газ в рубли от 1 април и да не попаднат под ударите на санкциите на Европейския съюз, наложени заради инвазията на Русия в Украйна. Съгласно новия механизъм клиентите трябва да открият две сметки: една в чуждестранна валута и една в рубли в Газпромбанк. След като Полша и България отхвърлиха тези условия, ПАО "Газпром" спря газовите потоци към тях в края на април.

Тъй като крайните срокове за плащане на априлските доставки за основните западноевропейски купувачи настъпват по-късно този месец, Русия предприе действия, за да отговори на опасенията на ЕС, че механизмът за плащане може да наруши санкциите. Близко до Газпром лице заяви, че настоящите условия означават, че сделката на практика е завършена, след като купувачът плати чуждестранна валута на Газпромбанк, тъй като последващото конвертиране в рубли е автоматично и не включва руската Централна банка, която е обект на санкции от страна на ЕС.

Италианският министър-председател Марио Драги заяви в сряда, че компаниите ще могат да плащат за газ в рубли, без да нарушават ограниченията.

"Повечето от вносителите на газ вече са открили сметката си в рубли в Газпром", каза той на пресконференция. Той каза, че най-големият вносител на газ в Германия вече е платил в рубли. Подобно на Италия, Германия е огромен потребител на руски газ.

Близък до Газпром заяви, че броят на клиентите, които са платили в рубли, остава четирима, същият като в края на миналия месец. Плащанията от други купувачи трябва да бъдат извършени по-късно този месец, каза той.