0

П олша очаква възможен приток на бежанци от Украйна в случай на руска инвазия. Това заяви премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от "Ройтерс".

Полша очаква възможен приток на бежанци от Украйна в случай на руска инвазия. Това заяви премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва въпреки уверенията на Москва, че изтегля струпаните край украинската граница войски.
Позовавайки се на твърденията на НАТО, че броят на руските военни части по границите продължава да нараства, Моравецки съобщи, че инфраструктура за бежанци ще бъде изградена близо до източната граница на страната с Украйна, а впоследствие част от мигрантите може да бъдат преместени другаде.


Полският премиер посочи, че през следващите няколко дни ще свика екип, който ще се заеме с въпросите, свързани с логистиката, съоръженията, транспорта и инфраструктурата.
Трябва да сме подготвени за най-лошото, предупреди той и добави, че екипът ще има и задачата да осигури достъп на бежанците до здравни грижи и образование.
Помагаме на украинците да смекчат последствията от руско нападение, посочи Моравецки.
Русия обяви, че изтегля част от войските си, които бяха струпани от седмици край границата с Украйна, след приключване на военните учения. Днес Москва съобщи, че изтегля и войските си от Крим.
Западът обаче все още очаква признаци на мащабно руско изтегляне от региона, изразявайки предпазлив оптимизъм.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че още не вижда изтегляне, а само движение на руски войски.
Вчера президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че на границата все още има над 150 000 руски военни.
Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.