0

П ОРЕДНА ГРЕДА: Нормандската четворка не стигна до резултат. Германия и Франция продължават с мъчителните си опити да помирят Русия и Украйна


 

Преговорите в германската столица Берлин между политическите съветници от Украйна, Русия, Франция и Германия в рамките на нормандския формат приключиха без да доведат до съществени резултати, съобщиха източници от украинското президентство.

Втората среща за 2022 г., в която Украйна беше представена от Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на президента, продължи повече от девет часа, се казва в изявление на украинското президентство.

Потвърждавайки ангажимента на Украйна за политическо и дипломатическо уреждане на продължаващото напрежение, Ермак заяви, че страната ще продължи да предприема мерки за активизиране на работата на всички съществуващи формати за преговори с цел улесняване на мирния процес.

Всички страни потвърдиха готовността си да продължат преговорите в нормандски формат, се отбелязва в изявлението, като се добавя, че страните са се съгласили и с необходимостта от деблокиране на работата на Тристранната контактна група.

Заместник-ръководителят на администрацията на Кремъл Дмитрий Козак, главният външнополитически съветник на германския канцлер Олаф Шолц Йенс Пльотнер и дипломатическият съветник на френския президент Еманюел Макрон Еманюел Бон бяха другите участници в срещата, представляващи своите страни.

Предишната среща на групата в нормандски формат се проведе преди две седмици в Париж, като това беше първата подобна среща на политическите съветници след повече от година прекъсване на фона на нарастващото напрежение в региона.