0

У крайна е преживяла жесток провал в опита си да си върне контрола на намиращия се в Черно море Змийски остров, съобщават от руското военно министерство. Киев също потвърди загуби при контраатаката.

От Москва определиха случилото се като „приключение“ и „безсмислена пиар акция“ за 9 май, която е приключила с катастрофа за украинските войски. „Това приключение завърши с ужасяващо за Украйна. Безсмислената PR кампания на режима в Киев за превземане на Змийския остров в Деня на победата доведе до смъртта на повече от пет дузини украински бойци и военнослужещи от елитните части на Въоръжените сили на Украйна “, твърди представителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков.

По данни на Москва украинските сили са загубили три бомбардировача Су-24, един изтребител Су-27, три хеликоптера Ми-8 с войници на борда и един поддържащ вертолет Ми-24 във въздуха. В морето при опит за превземане на острова са унищожени три украински бронирани десантни катера "Кентавър" с войници на борда.

Руското военно министерство заяви, че при нападението са убити 50 войници. От Киев има друга версия и твърдят, че при сблъсък между военните сили на двете страни са загинали 46 души, без да уточняват от коя страна, но островът продължава да е под руски контрол.

Змийският остров е важен стратегически обект, тъй като от него може да се контролира украинската морска ивица от Одеса до Измаил.