0

Д нес руският президент Владимир Путин "извади" още по-дълга маса (предишната бе на срещата с френския му колега Макрон), за да се срещне с министрите на външните работи и отбраната на Русия Сергей Лавров и Сергей Шойгу. На срещата с Лавров стана ясно, че във Вашингтон и НАТО ще бъдат уведомени за становището на Москва относно получените неотдавна отговори на исканията на Русия за сигурността или както се изрази Путин „нашите безпокойства, свързани с безкрайното по наше мнение и много опасно разширяване на НАТО на изток…“.

През уикенда в САЩ вече дори назоваха датата на руското нашествие в Украйна (16 февруари) и от Киев започнаха до излитат самолети - близо 40 държави призоваха гражданите си да напуснат страната, заминаха и куп украински бизнесмени.

Има всички елементи за силна офанзива на Русия в Украйна. Това мнение е изразил френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан тази вечер, предаде АФП.

"Има ли всички елементи, за да бъде извършена силна офанзива от страна на руските сили в Украйна? Да, това е вярно, това е възможно, възможно е бързо да се случи", заяви министърът пред телевизия "Франс 5". Но той допълни, че нищо не дава индикации днес, че руският президент Владимир Путин е взел решение.

Льо Дриан допълни, че Европа е готова да наложи големи санкции, ако Русия нахлуе в Украйна, предаде Ройтерс.

На фона на случващото се САЩ решиха да преместят посолството си от Киев в град Лвов, в западната част на Украйна, близо до границата с Полша. Новината съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън, предадоха световните агенции.

Пред драматичното ускоряване на разполагането на руски сили на границата, САЩ решиха да преместят посолството си от Киев в Лвов, се пояснява в изявление на Блинкън. "Посолството ще остане в контакт с украинското правителство, но ние призоваваме силно всеки американски гражданин, който е все още в Украйна, да напусне страната незабавно", се казва в изявлението на Блинкън.

Същевременно съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че САЩ смятат да предложат на Украйна кредитни гаранции в размер на 1 милиард долара, предаде Франс прес.

Освен икономическа и хуманитарна помощ САЩ предоставиха на Украйна 650 милиона долара помощ в областта на сигурността миналата година, припомня агенцията.

Путин с всеки изминал ден добавя още военни сили и капацитет близо до украинската граница, заяви днес говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

"Това е армия, която продължава да става по-силна, продължава да увеличава своята подготвеност. Те се упражняват, затова смятаме, че той разполага с голям капацитет и възможности, ако иска да използва военна сила", каза Кърби в интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си.

"Ние смятаме, че той разполага с голям капацитет и възможности. Ако иска да използва военна сила, а както казахме, това може да се случи във всеки един ден", заяви говорителят.

По думите му САЩ също така не изключват Русия да извърши евентуални кибератаки.

Руски наемници, имащи връзки с руски шпиони, увеличават присъствието си в Украйна през последните седмици, а това засилва страховете на някои държави от НАТО, че Москва може да се опита да потърси претекст за нахлуване в тази страна. Това заявиха висши западни източници от сферата на сигурността, цитирани от Ройтерс.
Те казаха, че в последните седмици са се засилили опасенията им, че евентуално руско нахлуване в Украйна може да бъде предшествано от информационна война и кибератаки срещу важна украинска инфраструктура, в това число електроснабдителни и газови мрежи.
Според източниците Русия също така може да използва наемниците, за да предизвика раздор и да парализира Украйна чрез целенасочени убийства и използване на специфични оръжия.
По думите им наемниците са от руски частни военни компании, имащи близки връзки с Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия и военното разузнаване ГРУ.
Сред изпратените през последните седмици наемници е имало бивш офицер от ГРУ, работил също така за частната военна компания "Вагнер". Той е отишъл в Донецк - един от двата региона в Източна Украйна, контролирани от проруски сепаратисти от 2014 г., казаха източниците.
Според тях други руски наемнически групи, свързани с ФСС и ГРУ, също са засилили своята активност в Украйна от началото на годината.