0

О съждаме категорично руската агресия в Украйна, заяви президентът Румен Радев, след като проведе среща на "четири очи" с чешкия си колега Милош Земан.

Държавният глава добави, че Москва руши утвърдения международен ред, както и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. “Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус източния фланг”, каза Радев.

Президентът допълни, че България и Чехия са силно ангажирани с изграждането на своя отбранителен капацитет и на срещата двамата с президента Земан са обсъдили как това може да стане по-добре.

“Войната постави пред нашите страни редица предизвикателства и особено пред чешкото председателство на Съвета на ЕС. Призивите за прекратяването на сраженията и насърчаването на преговорите отстъпват пред войнствената реторика, а това означава дълга война с тежки последици”, Каза още Радев. И България, и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на хуманитарна помощ. Но трябва да се ангажираме повече с енергийната независимост на нашите страни, посочи Радев. Според него санкциите срещу Русия трябва да бъдат ефективни, но “не трябва да допускаме да налагат вреди върху нашите икономически и социални системи”.

Чешкият президент Милош Земан пък заяви, че напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство.