0

Б ританският министър-председател Борис Джонсън получи въпросник от столичната полиция относно скандала с нарушенията на наложените изисквания. Джонсън ще отговори, каза неговият говорител в петък, цитиран от "Ройтерс".

Британският министър-председател Борис Джонсън получи въпросник от столичната полиция относно скандала с нарушенията на наложените изисквания. Джонсън ще отговори, каза неговият говорител в петък, цитиран от "Ройтерс".

Столичната полиция се свързва с повече от 50 души, за които се смята, че са присъствали на партита за блокиране в офиса и резиденцията на Джонсън на Даунинг стрийт, за да обяснят участието си.

Говорителят на Джонсън каза в изявление: "Можем да потвърдим, че министър-председателят е получил въпросник от столичната полиция. Той ще отговори според изискванията."

Полицията разследва 12 събирания, проведени на Даунинг стрийт № 10, след като вътрешно разследване установи, че служителите на Джонсън са присъствали на тържество с алкохол. Британският лидер също присъствал на някои от събитията.

По това време много хора не можеха да присъстват дори на погребения или да се сбогуват с близки, умиращи в болница поради строги правила за блокиране на COVID-19 и разкритията очаквано предизвикаха обществен гняв. Някои депутати от собствената партия на премиера се присъединиха към опозицията в призивите му да се оттегли.

Премиерът отхвърли тези призиви.

Джонсън се извини и обеща да промени културата на върха на правителството, след като вътрешното разследване установи "сериозна липса на лидерство". След като петима помощници напуснаха, той назначи нов персонал.