0

Н овата авиолиния между София и Скопие ще стартира на 27 март, обяви министърът на транспорта на Република Северна Македония Благой Бочварски.

Новата авиолиния между София и Скопие ще стартира на 27 март, обяви министърът на транспорта на Република Северна Македония Благой Бочварски.

Днес се осъществи първият полет по линията, на борда който бяха съвместни делегации, водени от транспортните министри на двете страни.
По първоначална неофициална информация се водят разговори за полети два пъти седмично, но и в тази линия да се включи връзката с Тирана. Коментира се също идеята за хъб, който обхваща потока между Северна Америка и Източна Азия - тоест Летище София е удобно да се използва като транзитен аеропорт.


До 10 дни ще са ясни цените на самолетните билети по линията София - Скопие.
След тристранна среща, на която участваха летищата на София и Скопие и ръководството на авиокомпанията „Гъливер“, която има интерес да изпълнява полетите, стана ясно, че летищните оператори имат готовност да предоставят изгодни такси за обслужване.
Държавно финансиране няма да бъде използвано, подчерта министърът на транспорта Николай Събев:
„Ние сега не говорим само за линия София - Скопие, а говорим за по-голяма възможност де се създадат по-добри икономически условия, хората в Македония и в България да получат много добра оферта“.
Цената на билетите ще стане ясна след съответните разговори с летищата и анализи на интереса от страна на туроператорите. Обсъждат се и варианти за по-голяма честота на полетите в пиковите за туризма периоди, както и за добавяне на нови маршрути, посочи директорът на авиокомпания „Гъливер“ Янко Иванов:
„Например в момента се оказва, че има сериозен интерес за Скопие - Любляна, но това трябва да се работи, това не може да се взема от днес за утре“.
Ако полетите между София и Скопие станат факт, бизнесът ще се възползва и ще използва този транспорт, като го включи в туристическите пакети, увери Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризъм". В областта на туризма могат да бъдат разширени възможностите между България и Република Северна Македония, като обмен на ноу-хау, образование, културен обмен, информационни срещи на съсловните организации, посочи Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм.
Министърът на транспорта Николай Събев преди да се качи на борда на самолета за Скопие - машината е АТР 72- 600, полет на авиокомпания "Гъливер" с продължителност около 40 мин.