0

Р уското министерство на отбраната обвини днес Съединените щати, че са финансирали програма за биологични оръжия в Украйна. То заяви, че разполага с доказателства за това, които са открити в украински лаборатории, предаде Франс прес.

Руското министерство на отбраната обвини днес Съединените щати, че са финансирали програма за биологични оръжия в Украйна. То заяви, че разполага с доказателства за това, които са открити в украински лаборатории, предаде Франс прес.

"Целта на тези биологични изследвания в Украйна, финансирани от Пентагона, е била да се създаде механизъм за тайно разпространени на смъртоносни патогени", заяви в рамките на сутрешния си брифинг, посветен на конфликта в Украйна, говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков.

Конашенков каза, че Москва се е сдобила с "документи, предадени от служители на украински лаборатории", в които се описват "трансферите на човешки биологичен материал, събран в Украйна, към чужди страни по искане на американски представители".

Конашенков заяви още, че Русия разполага с данни за "американски проект за трансфер на патогени от диви прелетни птици от Украйна за Русия и други съседни страни".

Говорителят на руското министерство заяви, че САЩ са планирали да "работят с патогени от птици, прилепи и влечуги в Украйна тази година", а също така че са обмисляли "възможността да разпространят африканска свинска чума и антракс".

"В лабораториите, създадени и финансирани (от САЩ) в Украйна, документите показват, че са били правени опити с образци на коронавирус, взети от прилепи", изтъкна Конашенков.

Руският външен министър Сергей Лавров също засегна днес темата с биологичните лаборатории в Украйна.

Лавров обвини САЩ, че са използвали "територията на Украйна, за да правят експерименти с патогени, които впоследствие е можело да бъдат използвани при създаването на биологични оръжия".