0

А мериканските граждани бе препоръчано веднага да напуснат Беларус заради струпването на руски войски покрай границата с Украйна, предаде "Ройтерс", цитирайки Държавния департамент.

Американските граждани бе препоръчано веднага да напуснат Беларус заради струпването на руски войски покрай границата с Украйна, предаде "Ройтерс", цитирайки Държавния департамент.

В Twitter външнополитическото ведомство на САЩ отправи и предупреждение към американците да не пътуват до Молдова.
Като причини са посочени ситуацията с COVID-19, но и "необичайните и будещи тревога руски военни военни действия около Украйна и нерешеният конфликт между сепаратисткия район на Приднестровието".


Американците, намиращи се в отцепническия район, са посъветвани незабавно да го напуснат.
На фона на напрежението около Украйна САЩ съобщиха, че затварят посолството си в Киев и местят малка част от служителите му в западния град Лвов, близо до полската граница, откъдето ще осигуряват ограничен брой консулски услуги на американските граждани и ще поддържат комуникация с украинското правителство.
"Посолството ще остане в контакт с украинското правителство, но ние призоваваме силно всеки американски гражданин, който е все още в Украйна, да напусне страната незабавно", се казва в изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкън.
Същевременно съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че САЩ смятат да предложат на Украйна кредитни гаранции в размер на 1 милиард долара, предаде "Франс прес".
Освен икономическа и хуманитарна помощ САЩ предоставиха на Украйна 650 милиона долара помощ в областта на сигурността миналата година, припомня агенцията.
Междувременно външният министър на Австрия Александер Шаленберг разкритикува изтеглянето на дипломати от украинската столица Киев заради опасенията от руско нахлуване, предаде ДПА.
В изявление за германската медийна група Функе той каза, че според него преждевременното изтегляне на дипломати не добър знак, който Западът дава на народа на Украйна, и добави, че той е решил, че служителите в австрийското посолство в Киев трябва засега да останат там в тази "нестабилна фаза", поне докато това е оправдано.
По повод посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Москва Шаленберг каза: "Отворени сме за сериозни разговори с Москва, но също така даваме ясен сигнал за голямата политическа и икономическа цена, която Русия ще плати, ако предприеме още една военна агресия срещу Украйна". Убеден съм, че в Москва канцлерът Шолц ясно ще изрази тази обща европейска позиция, добави австрийският висш дипломат. Той добави, че ЕС има най-тесни икономически връзки с Русия и следователно - най-големи възможности да оказва влияние на ситуацията.
Шаленберг разкритикува американския президент Джо Байдън, че говори за опасност от "световна война" във връзка с украинската криза, като каза, че подобен език е "изключително опасен".