0

С АЩ временно закрива посолството си в Киев. Останалите в украинската столица малък брой американски дипломати ще бъдат временно предислоцирани в град Лвов, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от CNN.

САЩ временно закрива посолството си в Киев. Останалите в украинската столица малък брой американски дипломати ще бъдат временно предислоцирани в град Лвов, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от CNN.

Причината за затварянето на дипломатическата мисия е "драматичното покачване на военното присъствие на Русия по границата", допълни той.

"Издадох тази заповед с единствената цел да гарантираме сигурността на нашия персонал. Също така силно препоръчваме на всички американци, които са все още в Украйна незабавно да напуснат страната", подчерта Блинкен.

"Посолството ще остане в контакт с украинското правителство", се казва в изявлението на държавният секретар. Същевременно съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че САЩ смятат да предложат на Украйна кредитни гаранции в размер на 1 милиард долара, предаде Франс прес.

Освен икономическа и хуманитарна помощ САЩ предоставиха на Украйна 650 милиона долара помощ в областта на сигурността миналата година, припомня агенцията.