0

В старанието си да извадят все нови и нови „доказателства“ за неонацизма, който според Москва се шири из Украйна и трябва да бъде ликвидиран, журналисти от официални руски медии откриха следи от практикуване на черна магия в щаба на украинска минохвъргачна батарея в покрайнините на село Трьохизбенка. На помощ за разчитане на загадъчния символ, изобразен на стена на сграда, специално е била поканена културоложка, която със спонтанни интелектуални усилия веднага разпознава "сатанински печат, който предизвиква асоциации с холивудски филми за нечисти сили".

"Това е магически символ, състоящ се от множество пресичащи се линии. Трудно е да се каже със сигурност какво означава това, виждаме обърнатия знак на анархията и част от знака на СС, руната зиг, тя се вижда ясно в най-левия сектор на кръга, и еврейската буква Zein "зайн", написана на немски, което означава меч или оръжие", заяви „специалистката“ Екатерина Даис пред РИА Новости, с което предизвика доста смях и подигравки сред езиковедите.

Дайс изтъкна, че печатът е нарисуван "уникурсурално", т.е. без да се вдига писецът, което също издавало окултния му характер. Думата Zein под печата също привлича вниманието.

"На библейски иврит - съобщи специалистката, - Зейн означава "меч", а глаголът "lezaen" - "въоръжавам". Може би авторите на заклинанието са извършвали ритуали за укрепване на оръжията или са "молили" да им бъдат изпратени още оръжия - смята Дайс.

Междувременно бе съобщено, че Руските сили са влезли на територията на завод Азовстал в обсадения град Мариупол. Това твърди ръководителят на управляващата парламентарна фракция в Украйна Дейвид Арахамия.

"Опитите за щурмуване на централата продължават втори ден. Руските войски вече са на територията на Азовстал", каза депутатът за Ройтерс. По-рано през деня украинските власти изгубиха връзка с бойците в завода, но по-късно тя бе възстановена.

Според вечерната сводка на украинското министерство на отбраната в Белгородска област, близо до украинската граница, врагът е съсредоточил до 40 бойни и транспортни хеликоптера Ми-24 и Ми-8.

Обстрелите на Харков продължават. Във водите на Черно море има три носителя на крилати ракети "Калибр" с морско базиране, готови да ги използват.

Руските сили се опитват да увеличат темпото на настъплението в Източна Украйна, за да достигнат административните граници на Луганска и Донецка област, както и да развият офанзивата в Запорожска и Криворожка област.

Украинската армия се нуждае силно от доставки на реактивни системи за залпов огън и съвременни западни танкове. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за телевизия "Скай нюз".

"Най-остра необходимост сега имаме от реактивни системи за залпов огън. Нужни са ни също така и танкове, но те не трябва повече да са  стари съветски танкове. Нужни са ни западни танкове", заяви той и допълни, че Киев се нуждае от директна доставка на британски танкове.

Кулеба добави, че на Украйна й е нужна всеобхватна програма за преход от съветско въоръжение към оръжие по стандартите на НАТО.

Британският премиер Борис Джонсън заяви по-рано тази седмица, че правителството разглежда възможността за доставка на британски танкове в Полша, за да може Полша да изпрати своите танкове Т-72 на Украйна.