0

К итайският президент Си Цзинпин призова днес за политическо решение на украинската криза в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, съобщиха китайски медии, цитирани от Ройтерс.

Китайският президент Си Цзинпин призова днес за политическо решение на украинската криза в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, съобщиха китайски медии, цитирани от Ройтерс.

Си изтъкна, че кризата следва да бъде решена чрез диалог и чрез пълноценното използване на многостранни платформи, включително и на "номандския формат", неформална група, създадена от френски, германски, руски и украински дипломати през 2014 г.
Китайският президент каза също на Макрон, че Китай ще оказва по-голяма подкрепа на френски банки и финансови институтции, за да участват в презгранична система за разплащания в юани, съобщават държавните медии.


Двамата лидери се споразумяха да задълбочат сътрудничеството си във въздухоплаването.
Френският президент каза днес в изявление след разговора си със Си, че двете страни са се споразумели, че е необходимо да се търси диалог и да се подкрепя деескалацията в украинската криза.
Канцеларията на Макрон каза също, че Си е потвърдил своята пълна подкрепа за прилагането на Минските споразумения.
Макрон е изразил в разговора си със Си очакванията на Франция и Европа, че Китай ще ратифицира "основните международни конвенции" за защита на работниците, в частност, отнасящите се до принудителния труд, съобщи днес Елисейският дворец.
Двамата лидери са се споразумели също да задълбочат френско-китайското сътрудничество, свързано със съвместни проекти в секторите на аеронавтиката и ядрената енергетика, посочи в изявление канцеларията на Макрон.