0

Л егендарен канадски снайперист, известен с прякора си „Уали“, развенча митовете за героичните успехи на украинската армия във войната с Русия.

Уали е звезда в западните медии, като се твърди, че „може да убие 40 войници за един ден“. Бил е два пъти в Афганистан и се е борил срещу „Ислямска държава“. Когато Володимир Зеленски обяви, че търси чужденци, които да се бият с Русия, Уали веднага скача на самолета и заминава за Украйна, където обаче го очаква разочарование, разказва самият той пред канадската медия „La Presse” след завръщането си.

Легендарният снайперист описва преживяването си в Украйна като „ужасно разочарование“. Той казва, че е имало недостатъчно въоръжение, лоша подготовка и тежки загуби за украинските войници, които обаче се крият. По думите му украински командири първоначално не са знаели какво да правят с чуждестранните бойци като него. Уморен да чака възможност да се бие, Уали сам се присъединява към „Нормандската бригада“, военна част, водена от друг бивш войник от Канада. Няколко членове на тази бригада обаче разказват пред „La Presse“, че оръжията, обещани от ръководителя на бригадата, никога не са се появили, а някои от членовете й се озовали близо до фронтовата линия без защитно оборудване. Медията отбелязва, че поне 60 войници и командирът на бригадата дори планирали да да откраднат оръжия на стойност 500 000 долара, доставени от Америка и да създадат собствена бойна група.

По-късно Уали се присъединява към украинските бойни сили близо до Киев и разкри, че му се е налагало да търси оръжие, гориво и храна. „Трябва да познаваш някого, който познава друг човек и той да ти каже в коя стара бръснарница в града ще ти дадат калашник. Дори храната ни беше осигурявана от цивилните, а не от командирите“, разказва той.

„Най-добрият снайперист в света“ разкри още, че много от чуждестранните доброволци са си тръгнали. „Много от нас пристигнаха с високо вдигната глава и мотивирани за бой, а си тръгнаха с подвита опашка“. Самият той твърди, че е „изстрелял два куршума, за да изплаши хората“ и никога не се е озовавал лице в лице с врага. Той описва бойните действия като „война с машини“, в която „прекомерно смели“ украински войници претърпяват тежки загуби, но по никакъв начин не успяват да отслабят руската армия, а причината – украинците нямат никакви познания във военните технологии. Той видял как незащитени украински войници биват взривени от руски танк. „Казах им да не се излагат по този начин на огъня, но те не ме слушаха. Видях как шрапнелите преминават като лазери“, спомня си той. След този случай Уали решил да си тръгне.

Уали не е единственият чуждестранен доброволец, който напуска разочарован Украйна. Потенциалните новобранци и тези, които вече са били на фронта си разменят съвети и истории, като "ветераните" правят всичко възможно да откажат желаещите да заминат за Украйна. Един от тях, цитиран от „Le Presse” разказва, че украинските бойни групи се управляват от „ луди украински командири“ и добавя, че „изпращат необучени момчета на фронта с малко амуниции и скапани автомати, за да бъдат убити“.