0

К итайският биофизик, който създаде първите в света генно-модифицирани деца, беше освободен след три години в китайски затвор.

Хъ Дзянкуй обяви през 2018 г., че е променил генетичния код на човешки ембриони и ги е имплантирал в матката на жената, което е довело до раждането на момичета близнаци. На следващата година се роди трето генно-модифицирано дете.

След като експериментът беше остро критикуван от учени в цял свят, Хъ беше поставен под домашен арест и след това задържан.

През декември 2019 г. той беше осъден от китайски съд, според който изследователят „умишлено е нарушил” медицинските разпоредби и е „приложил необмислено технология за редактиране на гени към хуманната асистирана репродуктивна медицина”, писа Vesti.

Освобождаването на Хъ от затвора е потвърдено, но самият той е отказал коментар пред западни медии.

Неговият екип от Южния университет за наука и технологии в Шенжен използва CRISPR-Cas9 - универсален инструмент за генно инженерство, за да промени ДНК на момичета, така че те да бъдат устойчиви на ХИВ.

Не е ясно дали след излизането си от затвора Хъ ще продължи с научноизследователската си дейност.

Колеги, с които е учил в университета в Станфорд, описват биофизика като идеалист, наивен, но амбициозен.

Преди влизането си в затвора той е вярвал, че е създал нов начин за „контрол на епидемията от ХИВ”, който може дори да бъде номиниран за Нобелова награда.

Според критиците на действията на Хъ, няма критична медицинска нужда за подобно редактиране на човешкия геном, защото ограничаването на риска от предаване на вируса ХИВ се постига и с традиционни медицински средства. А страховете са, че технологията изпреварва регулациите и прекрачва етичните норми за генетични модификации на хора.