0

Л идерите на различни държави пожелаха скорошно оздравяване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се зарази с коронавирус, но остава в добро здравословно състояние и на поста си, както съобщи неговият говорител, информират турски медии.

Лидерите на различни държави пожелаха скорошно оздравяване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се зарази с коронавирус, но остава в добро здравословно състояние и на поста си, както съобщи неговият говорител, информират турски медии.

Сред телефониралите на Ердоган световни лидери бе и израелският президент Ицхак Херцог. По време на разговора двамата лидери са обсъдили също възможността да се срещнат скоро, информира турското президентство.
Пожелания за бързо оздравяване на Ердоган и съпругата му Емине, която също е с КОВИД-19, изказаха и руският президент Владимир Путин и иракският премиер Мустафа ал Казими. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Украйна Володимир Зеленски, премиерът на Пакистан Имран Хан, емирът на Катар Тамим бин Хамад ал Тани и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис също пожелаха на турския лидер той и съпругата му да оздравеят скоро.


Същите пожелания отправиха и президентът на Салвадор Наиб Букеле, който наскоро посети Турция, президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, президентът на Гватемала Алехандро Джаматей, информира в. "Йени шафак".
Турският президентски говорител съобщи междувременно, че Ердоган запазва доброто си общо здравословно състояние и остава на поста си.
"Лекарите очакват до няколко дни той отново да даде негативен резултат", посочи Ибрахим Калън.
Самият Ердоган каза по-рано по време на телеконферентна връзка с младежката организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Кахраманмараш, че проявява само леки симптоми.
"Не съм свикнал да почивам, /но/ сега се получи такава ситуация и ни поставиха в изолация вкъщи", каза Ердоган. По думите му лекуващите го лекари очакват болестта да протече леко, тъй като президентът е заразен със смятания за по-лек вариант Омикрон.
"Ще продължим да работим от къщи. Очакваме вашите молитви", посочи още той.
Тайип и Емине Ердоган са поставени в едноседмична карантина в резиденцията си в Истанбул и президентът ще продължи да работи и да участва в заседания онлайн, ако това е нужно, съобщиха негови сътрудници пред турски медии.