0

Т ри астероида летят към земята за Свети Валентин, предупреждават от НАСА. Според американската космическа агенция най-големият от скалистото трио е с размерите на половината от Статуята на свободата в Ню Йорк.

Най-голямата космическа скала трябва да се изстреля покрай нас рано сутринта днес. Астероидът, наречен 2022 CF3, ще прелети край Земята на разстояние от 1,5 милиона мили, съобщава британският вестник „Сън“.

Макар да звучи доста далеч, за космическите мащаби това не е голямо разстояние. Затова специалистите на НАСА следят движението му. Ако астероид се приближи до 4,65 милиона мили и е над определен размер, той се счита за "потенциално опасен". Първият астероид за Свети Валентин трябва да пътува с малко под 9000 мили в час. Другите два астероида се наричат ​​2020 DF и 2022 CF1. Нито един от трите астероида за Свети Валентин не се очаква да удари Земята. Последните два ще минат покрай нас вечерта, докато много хора ще се насладят на романтична вечер с любимия човек. Земята все още не е готова да се защити от потенциално опасна среща с астероиди, смятат експертите. Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск предупреди, че голям астероид рано или късно може да удари Земята, а в момента ние нямаме защита.

От американската космическа агенция вече изпробват различни начини за защита. Наскоро стартира своята мисия за така нареченото астероидно пренасочване. Космическият апарат Дарт вече е изстрелян. Това е първата по рода си мисия, която цели да отклони астероид чрез кинетично въздействие. Корабът ДАРТ трябва да се блъсне в малък астероид, наречен Диморфос през септември, с цел да го отклони от пътя му и да премахне риска от сблъсък със Земята.