0

Л егендарният „Призрак на Киев“, за който се твърди, че е украински пилот, свалил десетки руски самолети, е мит, признаха украинските власти.

След като няколко новинарски издания миналата седмица идентифицираха мистериозния, герой 29-годишен войник и баща, наскоро убит в битка с руснаците, властите в Украйна признаха, че такъв човек не съществува. „Призракът на Киев е супергерой-легенда, чийто образ е създаден от украинци“, написаха от командването на ВВС на Украйна във Фейсбук.

На мистичния боец се приписваха поне 40 свалени руски самолета, а според британски медии той е бил свален на 13 март в битка с „огромен брой вражески сили”. The Times дори идентифицира предполагаемия украински военен герой като майор Степан Тарабалка.

“Тарабалка беше изтъкнат герой от войната, но не беше „Призракът“ – защото никога не е имало такъв човек. Героят на Украйна Степан Тарабалка не е „Призракът на Киев“ и не е свалил 40 самолета. Това прозвище принадлежи колективно на всички пилоти на изтребители герои на Украйна”, казаха военните служители. „Призракът на Киев“ е жив. Той олицетворява колективния дух на висококвалифицираните пилоти от бригадата на тактическата авиация, които успешно защитават Киев и региона", написа още военното командване в Туитър.