0

Х иляди украински военни са в Припят - градче в самото сърце на Чернобилската забранена зона, в което никой не е живял от 1986 година. Причина за струпването им на мястото, станало известно с най-тежкия ядрен инцидент в света, са тренировки в градски условия. Украинските военни използват Чернобил, за да се подготвят за друг потенциален катаклизъм - евентуална война с Русия", съобщава Си Ен Ен.
Това е първото по рода си широкомащабно военно учение в забранения за достъп район, обяви министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирск в петък.

 

Хиляди украински военни са в Припят - градче в самото сърце на Чернобилската забранена зона, в което никой не е живял от 1986 година. Причина за струпването им на мястото, станало известно с най-тежкия ядрен инцидент в света, са тренировки в градски условия. Украинските военни използват Чернобил, за да се подготвят за друг потенциален катаклизъм - евентуална война с Русия", съобщава Си Ен Ен.
Това е първото по рода си широкомащабно военно учение в забранения за достъп район, обяви министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирск в петък.

 

Видео, разпространено от вътрешното министерство, показа тренировки на стрелба с минохвъргачи в град Припят, който е необитаем от ядрената авария в Чернобил през 1986 г. Обучението включваше и спасяване на ранени и обезвреждане на мини.

Ако Русия нахлуе в Украйна, Чернобилската зона на изключване е възможен канал към Киев.

Руският президент Владимир Путин многократно отрече Кремъл да планира инвазия в Украйна. Но Москва от месеци струпва огромно количество войски и боеприпаси на украинско-беларуската граница под претекст за съвместни учения с Минск. Служители на САЩ и НАТО казват, че руското военно присъствие в Беларус се е увеличило от 5000 войници през януари до приблизително 30 000 този месец.

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг разполагането на руски войски в Беларус е най-голямото от Студената война. А тези военни са само на два часа път с кола от Киев, посочва Си Ен Ен.

Военното учение в Чернобилската зона започна миналата седмица. Въздухът е гъст със сяра, докато войските на националната гвардия изчистват града от въображаеми вражески войници, изстрелвайки стотици бойни патрони в прорези от шперплат в прозорците на околните сгради. Снайперист стреля по оранжева цел високо в жилищен блок. Изстрелва се хоросан в заснежена поляна. Бронирано превозно средство преминава покрай пътните блокади, за да се изправи срещу нападателите, задържани във втория етаж на сграда, отбелязва Си Ен Ен.

Денис Монастирски, министър на вътрешните работи на Украйна, каза пред журналисти, че силите за сигурност използват ученията в Чернобил, за да демонстрират колко далеч са стигнали в тактиката на борбата в градовете, откакто Русия анексира Крим и проруските сепаратисти завзеха част от Източна Украйна преди близо осем години.

"Всички тези сценарии са взети и обобщени от случаите, случили се от 2014 г.", каза Монастирски.

Учението обаче е и опит на Киев да съпостави лъскавите пропагандни усилия, идващи от Москва. На дипломатически фронт Русия многократно обвинява НАТО, че е страната, отговорна за кризата, като твърди, че разширяването на алианса на изток представлява екзистенциална заплаха. Междувременно руското министерство на отбраната изпомпва пропагандни видеоклипове, достойни за холивудска продукция, с танкови колони, които се движат с максимална скорост през замръзналата степ, а бойци за наземни атаки нахлуват в бази в Южна Беларус, отбелязва Си Ен Ен.

Точният характер на руската заплаха за Украйна остава неясен и е спорен. Украинските власти прекараха голяма част от последните няколко седмици в омаловажаване на оценката на САЩ, че руска инвазия може да бъде "неизбежна", загрижени, че ужасният език причинява паника и дестабилизира икономиката.

"Имаме едни и същи факти, но различно възприятие или различна оценка", каза министърът на отбраната Алексий Резников пред Си Ен Ен, след като гледа ученията в Чернобил.

Белият дом вече не нарича потенциална инвазия "неизбежна" поради опасения, според тях, че терминът предполага, че Путин вече е взел решение да нахлуе в Украйна. Въпреки това Украйна признава, че натрупването на военни сили на Русия в Беларус е тревожно.

Войната е далеч от умовете на много украинци, които живеят близо до границата, където се срещат Украйна, Беларус и Русия."

"Само глупак би започнал война", казва украински жител пред CNN, докато поема дълбоко ръчно свитата си цигара. В кафенето Три сестри, кръстено на трите бивши съветски републики, 64-годишната Маша налива еспресо в хартиени чаши за уморените шофьори, които се скитат. Камион след камион чакат да преминат в Русия. Някои са блокирани с дни, забавени от ограниченията на Covid. Те имат малко възможности, освен да изчакат и да отпият топла напитка от кафенето. Маша е убедена: Никаква война не идва тук. "Няма да се случи", крещи тя и махна с ръка във въздуха. "Путин ще воюва ли с цивилни? Той няма да направи това. Никога в живота си. Всичко е лъжа, политика. Ние дори не мислим за това".