0

К акто стана ясно през последните дни, за никой не е тайна, че България изнася оръжие за Украйна, чрез посреднически фирми през Полша и този бизнес очевидно има бъдеще, ако войната продължи, а засега краят й не се вижда.

Независимо от западните доставки на оръдия за Украйна, очевидно храна за българските оръжейни заводи ще има, защото у нас се произвеждат и снаряди с калибрите на НАТО. Анализатори сравняват характеристиките на западните артилерийски системи, които в момента се прехвърлят в Украйна с оръжията от съветски тип, които са на въоръжение в Украйна и Русия.

Оказва се, че съветската и натовската артилерия нямат коренни различия. И сама по себе си появата на натовските гаубици няма да промени радикално ситуацията на фронта. Но значението (и то много голямо) на доставките на западната артилерия се крие другаде – в прехода на Украйна към калибъра на НАТО (например 155 мм за оръдията М777 Hovitzer, които сега се доставят на Киев). И това е много важен момент.

В Украйна има много оръжия съветско производство и съветски калибри (еквивалентът на натовския 155 мм например е съветският 152 мм).

Но при тях има един голям проблем – снарядите (снаряди от съветски тип се произвеждат и от българските оръжейни заводи, но в България също така се произвеждат и снаряди по стандарта на НАТО – до 155 мм). Запасите им, съхранявани още от съветско време, бързо се изчерпват, а мащабното им производство в Украйна не е нагласено (а в условията на война това не може и да бъде сторено, защото ще бъде унищожено от противника с ракети).

Оттук идва и заплахата от "глад за снаряди" за украинската армия. 

Ето защо преминаването към оръжия от западен калибър е логичен стратегически ход на командването на украинската армия, тъй като боеприпасите за тях ще се произвеждат и доставят от Запада.

Това ще позволи на украинската армия да реши проблема с боеприпасите в дългосрочен план, дори ако войната се проточи с месеци или години.

Но скоростта и мащабът на доставките, както и тяхната сигурност, имат голямо значение тук - оръжията ще трябва да бъдат пренесени през Украйна с риск да бъдат ударени от Русия.